Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu a devenit partener din partea României în cadrul unui proiect transeuropean care are drept scop "conștientizarea și responsabilitatea elevilor pentru natură".
Experiental Learning and Education for Nature Awareness este numele proiectului al cărui nume a fost prescurtat ELENA. În cadrul acestuia au intrat parteneri din Georgia, Germania, Ungaria și România. "Academia Bavareză pentru Conservarea Naturii și Managementul Peisajului (ANL) este lider de proiect pentru toate țările, iar ULBS este Partener Lider pentru România. Printre partenerii români sunt Inspectoratul Școlar Județean din Sibiu și Școala Gimnazială nr. 21 din Sibiu. Pe parcursul acestor trei ani România va armoniza abordările tehnice și educaționale deja testate în cadrul proiectului de mare succes cunoscut ca modelul bavarez «Tiere live»", anunță reprezentanții Universității sibiene.
"Cum putem fi responsabili față de natură? Cum pot fi predate ca lecții experiențele de viață?. Animalele devin parte integrantă a orelor de la școală" sunt doar câteva din temele propuse în cadrul proiectului ELENA. De altfel, micile ființe care ne înconjoară reprezintă ineditul programului. "Subliniem, ca noutate, faptul că animalele vii vor fi utilizate în procesul de predare și ca ataer vor fi supravegheate în mod responsabil de către elevi. Un alt scop al proiectului ELENA este de a aduce experiența germană în țările partenere și de a dezvolta și de a promova în continuare succesul proiectului «Tiere live» pe plan internațional", mai arată reprezentanții ULBS.
Proiectul la care aceștia fac referire – Tiere live – a fost reprezentat contribuția landului Bavaria la celebrarea Anului biodiversității, respectiv anul 2010. În acel an, școlile din landul respectiv au introdus lecții pe teme de mediu, legate de biodiversitate. "Unul din scopurile proiectului a fost de a promova în rândul copiilor respectul și atașamentul față de natură și mediu. Elevii au înțeles că animalele fac parte din mediul lor și au recunoscut conexiunile din ecosistem. Totodată, au devenit conștienți de ceea ce înseamnă biodiversitatea", arată, printre altele, reprezentanții proiectului Tiere live.
Proiect pe trei ani
Trei ani este gândit să dureze ELENA. Din cadrul Universității "Lucian Blaga" din Sibiu participă șase parteneri: Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului, Facultatea de Științe, Facultatea de Științe Economice, Facultatea de Științe Socio-Umane, Direcția de Relaţii Internaţionale și Programe Comunitare și Departamentul de Consultanță Perfecționare și Formare Continuă. "Prima întâlnire a avut loc în luna decembrie 2013, în Laufen, Germania. 26 de reprezentanți s-au întâlnit în cadrul Academiei Bavareze pentru Conservarea Naturii și Managementul Peisajului, pentru a discuta programul proiectului. Pe agenda întâlnirii de două zile au fost subiecte care au țintit termene limită și clarificarea responsabilități",
ELENA, pe scurt
Bugetul proiectului: cca. 400.000 de euro, finanțați de Comisia Europeană în cadrul Programului Lifelong Learning Programme LLP, Comenius
Aduce la un loc 11 organizații partenere din patru țări.
Implică cca. 70 de cercetători și practicieni.
Scopul este să instruiască 1.200 profesori în sistemul „Tiere live".
Durata: noiembrie 2013 - octombrie 2016